Angol nyelv felnőtt és iskolás korú kezdőknek

 
 

Egy nyelv elsajátítása alapjában véve ugyanazt a feladatot jelenti a gyermekeknek is, mint a felnőtteknek.

 

Ezzel együtt az oktatás megszervezése teljesen más hozzáállást igényel.

Elterjedt az a félreértés, hogy a felnőttek könnyen emésztik meg az unalmasan és szárazon tárgyalt anyagot, ezért a nyelvoktatás során a nyakukba lehet zúdítani. Ez koránt sincs így. A felnőtteket ugyanúgy meg kell nyerni, mint a gyerekeket. Ha az olvasmányok, hanganyagok témája nem áll közel a hallgatókhoz, akkor a kedvüket könnyen elveszhetik.

Felnőtteket mi a Pioneer program anyagaival tanítjuk. Kezdőkkel a Beginner szinten kezdünk. Ezt azért érezzük fontosnak külön kiemelni, mert mi azt tapasztaltuk, hogy sokan az Elementary könyvvel kezdik, ami már feltételezi azt, hogy a tanulók járatosak az angol nyelv alapvető nyelvtani szabályaiban.

Mi betartjuk a fokozatokat. Ezt az oktatási programot az MM Publicatiomn alaposan átgondolta és sikerre vitte a világ minden táján. Mi úgy véljük, hogy nem szabad kihagyni a lépéseket. Az első szint tanítja meg az alapvető igeidőket.

Akik teljesítik az A1 szintet, azok elegendő ismeretet sajátítanak el ahhoz, hogy egy egyszerű külföldi munkavállalás során megállják a helyüket.

 

 László - San Marino
 

A gyerekek tanítása során is könnyen át lehet esni a ló másik oldalára. Természetesen játékosan kell tanítani, de az nem azt jelenti, hogy el kell játszani az időt.

A mai iskolások életformája már sokkal inkább hasonlít a felnőttek napirendjére. Ebből adódóan a világuk is más, mint amilyen a mi gyerekkorunk volt.

Ezzel együtt nagyon sok jó program van, ami a játékosság mellett egy pillanatra sem veszíti el a célt, a biztos nyelvi alapok megteremtését.

Mi a Full Blast, Get Smart vagy a Top programot rendszeresítettük általános iskolás kezdőink számára. A témák feldolgozzák azt az életmódot, amiben egy mai iskolás él, így könnyebb éberen tartani az érdeklődést az angol nyelv iránt.

Sok iskola választotta ezt a tankönyvet, de mi ősztől az új, a harmadik kiadás anyagát rendszeresítjük.

 

 Ágnes - South Pasadena - CA
 

Egy felső tagozatos vagy középiskolás korú tanuló nálunk nem számít gyermeknek a nyelvtanulás szempontjából. A lehetőségeket tekintve ugyanolyan esélyük van egy nyelvvizsga letételére, mint egy felnőttnek.

Sokan azért választják az angol különórákat, mert az iskolai munka során nem sikerült elég információhoz jutni. Nagyon szerencsések vagyunk itt a stúdió vonzáskörzetében, mert számos kiváló nyelvtanár és kiemelkedően színvonalas oktatást nyújtó iskola működik.

Sokaknak szükségük van további órák vételére, mert a legtöbb családban nincs meg a lehetőség arra, hogy a szülők segítsenek a gyakran megerőltető házi feladatok elkészítésében. Különórákat akkor is érdemes venni, ha nem akarjuk, hogy gyermekünk lemaradjon, vagy határozott elképzeléseink vannak a jövőről, melyben a jó angol nyelv, vagy egy nyelvvizsga letétele alapkövetelmény.

Mennyi idő alatt tanulunk meg angolul?

Ahogy túljutottunk egy szinten, máris kezdjük a következőt. Időben ez attól függ, hogy milyen rendszerességgel találkozunk hetente és milyen gyorsan tudunk haladni az anyaggal.

Tapasztalataink szerint az intenzív tanfolyamok hasonlóak az "intenzív festéshez". Ha nem szilárdult meg egy réteg, akkor a második réteggel csak elkennénk az alatta levő réteget. Festő ilyet nem tenne. Mi se.

Mi úgy haladunk, ahogy azt a tanuló teljesítőképessége lehetővé teszi. Akár iskolás akár felnőtt tanítványokról van szó, figyelembe kell venni az összes többi feladatot, amit el kell végezni. Az angollal mi csak úgy haladhatunk, hogy az ne menjen más terhére.

Sokan szeretnének gyorsan haladni, amit meg is értünk. Az esetek többségében bőven elég a heti két óra vagy a heti kétszer két óra. Ennél több új anyag begyakorlására nehéz időt találni.

Nem elhanyagolható az óraszámok anyagi kihatása sem. A nyelvtanulás sikere elsősorban a rendszerességtől és a kitartástól függ. Ezért tanácsos már a kezdetben is annyit órát venni, aminek az óradíjait tartósan tudják vállalni.

Tehát ha a heti két órát vesszük alapul, akkor ennyi általában elegendő arra, hogy legjobb esetben 6-7 hónap alatt befejezzük a Beginner szintet. Ez nagyjából megfelel egy iskola évnek. Hiányzások és el nem készült házi feladatok miatt természetesen ez az idő kitolódhat.

Házi feladatok

Az otthoni felkészülés fontos eleme a nyelvtanulásnak. Az iskolásoknak könnyebb a rendszeres felkészülés mint a dolgozó felnőtteknek. Számunkra az a cél, hogy a tananyagot az órán értsék meg, otthon csak ismételni kelljen és begyakorolni az új szavakat és kifejezéseket.

Mindketten nagyon szeretünk kezdőkkel foglalkozni, hiszen nincs is nagyobb öröm egy tanár számára, mint az, amikor a kezdetektől együtt jutunk el a vizsgáig.

Örömmel válaszolunk az ilyenkor felmerülő kérdésekre:

László: (+36) 70 594 - 1935
Ágnes: (+36) 70 297 - 5040
 

Keresőben talált az oldalra? Látogassa meg a honlapunkat a saját navigációs rendszerében a www.lottestudio.hu címen.